“Flexibiliteit gezinnen groot tijdens corona”
Phine van Leeuwen, Ambulant Begeleider Jeugd bij Middin maakt de slogan van haar werkgever ook tijdens de coronacrisis meer dan waar: ‘Wij kijken naar wat wél kan’. Sinds 2,5 jaar werkt Phine in één van de vijf ambulante teams in de Haagse wijken Escamp, Loosduinen en Segbroek. Elke dag is anders. In ‘normale’ tijden bezoekt zij gemiddeld vier gezinnen per dag, werkt zij als intaker, wandelt ze met pubers en begeleidt zij ouders tijdens gesprekken op school. Ook geeft zij psycho-educatie. Dit doet zij voor ouders en kinderen met een verstandelijke beperking of normaal begaafde kinderen met verstandelijk beperkte ouders. “Tijdens de coronacrisis zijn we -weliswaar in beperkte mate- langs blijven gaan bij gezinnen waar de situatie onveilig was en hielden we contact met de belangrijkste verwijzers: het CJG en de William Schrikker Groep.”
Met videobellen eenvoudig contact
Al voor de coronaperiode werkte Middin met DigiContact, vooral bij volwassenen. De stap naar videobellen met gezinnen was daarom snel gezet. “Hierdoor zijn wij 24/7 digitaal bereikbaar. Dat helpt enorm. Ouders hoeven wat ze meemaken niet meer op te potten tot een volgend huisbezoek, maar kunnen bij een lastige ‘kleuterbui’ in het weekend snel geholpen worden. Als ik daarna bij hen langsga, kan ik in het cliëntdossier meteen zien wat er is gebeurd. Gezinnen zoeken bijna dagelijks whatsapp contact met me omdat ze zich geïsoleerd voelen, zeker nu bijvoorbeeld de buurthuizen zijn gesloten. Naast videobellen ga ik één keer per week of om de week sfeer proeven in de gezinnen om te zien hoe het echt gaat. Ouders vinden het overigens fijn de kinderen thuis te hebben ook al is het voor een aantal wel een lange periode geweest en zijn ze blij dat vanaf 8 juni de scholen weer helemaal opengaan. Kinderen op school betekent echt een adempauze voor de ouders.”
Sociaal netwerk en creatieve oplossingen
Phine ziet mooie initiatieven ontstaan in coronatijd. Zij noemt een paar voorbeelden van gezinnen waar familieleden en vrienden bijsprongen. “Een oudste dochter in het gezin die al uit huis was, is tijdens de intelligente lockdown teruggekomen. Zelf kon zij vanwege corona niet naar haar stageplek en school en heeft zij haar jongere broertje geholpen met zijn huiswerk. Een ander gezin dat op een flat woont, logeerde de hele periode bij kennissen in Rotterdam, waar de kinderen ruimte hadden en lekker in de tuin konden spelen. Dat netwerk was bij ons nog niet in beeld. Collega’s die zelf tot de risicogroepen behoren, hebben voorleesfilmpjes gemaakt voor de gezinnen waar zij normaal gesproken komen”, vervolgt Phine. Daarnaast maakten Middin-medewerkers oefenboekjes met tips voor dagbesteding. Een andere collega regelde voedselpakketten voor de kwetsbare gezinnen. Op de dagbesteding worden zelfs mondkapjes gemaakt. Deze zijn vanaf nu te gebruiken door de ambulant begeleiders.
Impact werk komende tijd
“Bij de versoepeling van de maatregelen blijft beeldbellen een vaste vorm van contact. Overigens blijft face to face contact ook nodig, dan zie je meer wat er in een gezin aan de hand is. We zijn met heel het team bezig om de gezinnen om en om thuis en op kantoor te zien. Dit scheelt reistijd waardoor er ruimte komt om meer gezinnen te ondersteunen. Wel moeten we voor onszelf schakeltijd inplannen tussen de afspraken door. Normaal gesproken heb je onderweg naar een volgend gezin een adempauze. Voor medewerkers die thuis werken kan even naar buiten lopen of de was ophangen een oplossing zijn. Het viel mij overigens op dat de vraag om (extra) ondersteuning in coronatijd meeviel. De vragen die nu wél doorkomen zijn extra zwaar. Ook verwacht ik dat de vraag naar lichtere ondersteuning toeneemt, nu de scholen weer helemaal opengaan. Of de extra vraag komt, is nog lastig in te schatten. Gelukkig hebben we binnen ons team voldoende capaciteit om dit op te vangen. Toch zie ik vooral goede dingen door deze periode ontstaan; met name de flexibiliteit van de gezinnen. Ook zijn we creatief geworden in het vinden van plekken waar we veilig kunnen afspreken.”